23-04-09

Charade.

Deze week las ik in klas boeken voor van de schrijver Wally de Doncker. Nu maandag 27 april ontmoeten we Wally de Doncker in de bib.

Tsjilp12                eenopametgaatjes

Eerst vertelde ik een deeltje uit het boek "Tsjilp, zegt de vis". De toverspreuken uit het boek boeiden de kinderen wel, ze schreven ze over en op de speelplaats speelden ze spontaan over tovenaar.


In klas deden we charade met woorden uit het verhaal. En ja, voor een eerste keer, deden de kinderen dat heel goed. We hadden twee groepjes. In groep bespraken ze wie wat zou uitbeelden, zodat de andere groep het woord zou kunnen raden. Er kwam dus heel wat overleg en taalcreativiteit bij te pas, ook bij het raden. Bij charade is het de bedoeling dat elkeen een letter uit het woord kiest en dan iets uitbeeldt, zodat de letter kan geraden worden en met alle letters dan een woord kan gevormd worden. Bv. Je beeldt een "kip" uit, want de letter "k" moet geraden worden...

 


Wally


Hier zien jullie een foto van Wally de Doncker. Als jullie op zijn foto klikken, verschijnen foto's van de charade-oefeningen in onze klas.

 


Vooral het boek "Een opa met gaatjes" vonden de kinderen héél mooi, grappig, ontroerend. Opa wordt ouder, gaat naar het rusthuis, wordt langzamerhand dement ... Zijn kleinkind "Hanne" beleeft alles en ziet haar opa, ondanks zijn dementie, ontzettend graag. Dank aan Chloë, die dit boek meebracht van de bib.

 

 

We kijken al uit naar maandag, de ontmoeting met de schrijver wordt vast interessant.

                                             juf Mieke

  

20:53 Gepost door juf 2de leerjaar in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.